Klíma karbantartás = Egészség, Gazdaságosság, Komfort!

A klímaberendezés igénybevételétől függően évente egy, ill. több alkalommal szükséges a klíma karbantartás műveletét szakemberrel elvégeztetni. Ez tulajdonképpen egy megelőző átvizsgálás a nagyobb hibák elkerülése végett.

A klíma karbantartás során ellenőrizzük a hűtőkört, az elektromos vezetékeket, kitisztítjuk a kül- és beltéri egységet, valamint ellenőrizzük a kondenzvíz kifolyását.

Speciális spray-vel a beltéri egység elpárologtatóját gomba- és baktériummentesítjük. A próbaüzem során felmerülő kisebb hibákat kijavítjuk pl.: gázrátöltés, kondenzvíz csepegés stb.
Miért fontos az éves klíma karbantartás?

A klíma karbantartás az Ön igényeit és érdekét szolgálja, hogy valóban élvezhesse a berendezés nyújtotta előnyöket, de nem mellékes szempont az sem, hogy így megőrizheti a gép gyártó által vállalt garanciáját is. A klíma szerelés után a géphez mellékelt jótállási füzet részletesen tartalmazza a garanciára, jótállásra vonatkozó információkat.  Az általunk telepített klímaberendezésekre    36-120 hónap garanciát vállalunk. A rendszeres klíma karbantartás mellett a gép élettartama és biztonságos üzemeltetése hosszú időre fenntartható.

Klímakarbantartás árlista

Kérjen ajánlatot klímakészüléke karbantartására!

Klíma karbantartás: az egészség megóvó!

Miért áramlik poshadt szag a beltéri egységemből?

klimakarbantartas

A klíma berendezést használók biztosan tapasztalták már, hogy a készülék bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a beltéri egységből. Ez a jelenség leggyakrabban a hosszabb üzemszünet után, illetve az elhanyagolt és nem szakszerűen karbantartott gépeknél fordul elő .

Jó tudni, hogy a klíma berendezés nem a kinti friss levegőt fújja be a helyiségbe, hanem a helyiség levegőjét hűti és forgatja vissza. Ugyanez a helyzet a multi split klíma vagy csak split klíma esetében is.

A kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl még számos különböző gomba- és baktériumtenyészet is megtelepedhet a beltéri egység belsejében!

A hűtési szezon alatt a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható, szennyeződést szív magába. A beltéri egységben lévő szűrőrendszer elsődleges funkciója, hogy ezen a szűrőn telepedjenek meg a levegőből kiszűrt anyagok, és azok ne jussanak vissza a lehűtött levegőbe. Egy elhanyagolt és nem szakszerűen, kellő rendszerességgel tisztított klímaberendezés beltéri egységének felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakodott szennyeződésen kialakulhatnak a baktérium-, gomba-, és penésztelepek. A készülék elindításakor pedig a megtelepedett kórokozókat a helyiség levegőjébe juttatjuk. Onnan a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva különböző légúti megbetegedéseket kaphatunk el, mint például: az allergia, asztma, legionella.
Mi is a Legionella baktérium? Miért veszélyes?

A Legionella baktérium története 1976-ra nyúlik vissza, amikor Philadelphiában az Amerikai Légió nagygyűlésén megfertőződött több száz légiós, és 34-en meghaltak a Legionella baktérium kórokozó miatt. A fertőzésért a központi légkondicionáló berendezésben levő kórokozó volt a felelős. A baktériumot ekkor azonosították és dokumentálták először. Ma már a tudósok jól ismerik a Legionellát.

Alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják mint Legionella-fertőzés. A másik típusa a súlyosabb, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A gyógyításhoz elengedhetetlen a korai felismerése a betegségnek.
Miként fertőz a Legionella baktérium?

A Legionella vízben él. Megtalálható a természetes vizekben (tavakban, folyókban) is, de ezek szinte semmilyen közvetlen veszélyt nem jelentenek az emberiségre. Az épület gépészeti rendszerbe jutva viszont könnyen kerülhet a baktérium a szaporodáshoz kedvező körülmények közé. A 20-45 Celsius hőmérsékleti tartományban, pangó vízben rohamosan felsokszorozódik.

A Legionella baktériummal fertőzőtt víz elfogyasztása még mindig nem jelent veszélyt, az emésztőrendszeren keresztül nem fertőz. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett Legionella viszont igen! Ezért állnak a légkondicionáló gépek a gyanú középpontjában!
A Legionella fertőzés megelőzése = szakszerű klíma karbantartás!

A Legionella baktérium felsokszorozódásának elkerülésére jól ismert módszer a vegyszeres fertőtlenítés a klíma karbantartás és a rendszeres ellenőrzés!

Klíma karbantartás: a gazdaságosság érdekében!

Az egészség megóvásán túl fontos a klímakészülék megfelelő, gazdaságos működésének a védelme is! A klímakészülék elporolódott hőcserélőin nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. Alacsonyabb hőfokra kapcsoljuk a gépet, hogy a kívánt hőmérsékletet elérjük, a gép ezáltal nagyobb terhelésnek van kitéve, többet dolgozik a klímakészülék kompresszora. Ebből pedig az következik, hogy több áramot fogyaszt!

A klímakészülék karbantartása nemcsak a beltéri egység tisztítására, fertőtelenítésére terjed ki, hanem a kültéri egységre is. A kültéri egység általában a szabadban található, így ki van téve az időjárás viszontagságainak, a napsütésnek, az esőnek, pornak stb. Mivel a hőcserélőjén nagy mennyiségű levegő áramlik át, a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a különféle szennyeződések (szöszök, por, falevél stb.) megtelepednek, így megakadályozzák a levegő szabad áramlását. Emiatt a kondenzátor hőleadó képessége romlik, a gép kompresszora többet jár, tehát nagyobb lesz a klímakészülék áramfelvétele. A megnövekedett fogyasztáson túl nem elhanyagolható szempont az sem, hogy gyorsabban elhasználódik a készülék, lecsökken a hasznos élettartama!

klima-karbantartas

A klíma karbantartás megrendelését csak írásban tudjuk elfogadni.

Várjuk jelentkezését! Forduljon hozzánk bizalommal!

Klíma szerelés és klíma karbantartás rejtett költségek nélkül!

Telefonszám: 06 70 31 32 450
Telefax: 06/78-47-30-78
E-mail: info@fokuszklima.hu